Sjokkert over stygg språkbruk

Vi har slitt ganske mye med verbal mobbing her, seir Sandra Vestnes (15) på Hunstad ungdomsskole. I ett år nå har hun og Pernille Bull-Dahl jobbet for å bevisstgjøre både seg selv og medelever på hvordan de faktisk snakker til kvarandre.

Vi begynte å legge merke til skjellsordene og tenkte at dette er vi nødt til å gjøre noe med, sier Sandra. Onsdag holdt de to venninnene en presentasjon for klasse 10D om språkbruk, mobbing og hvordan alle kan gjøre sitt for at skolen skal bli et godt sted å være. De har holdt presentasjonen for flere klasser før.

Hver gang er relasjonen: Sjokkerende. Lærerikt. Dette åpnet øynene mine.

Lærer Ron Knutsen i 10D har hørt på jentenes presentasjon for første gang denne onsdag. Hans imiddelbare reaksjon var: Kan dere holde denne også for alle oss læreren?

Dette var tankevekkende for meg også. Vi hører disse ordene blant elevene, men tenker knapt over det. Det er blitt veldig normalisert, sier Knutsen.

Sandra og Pernille vil få folk til å tenke og til å skjerpe seg. Først hadde de tenkt å lage en liksom-mobbesituasjon på skolen for å få folk til å stoppe opp og reagere.

Men etter å ha snakket med rådgiver, helsesykepleier og rektor, gikk det opp for oss at vi kunne risikere at noen faktisk tok dette for en reel situasjon og hengte seg på mobbinga. Det litt skummelt egentlig, sier Pernille, som tenker at dette illustrerer hvor ille og normalt det er blitt med verbal skittkasting. I stedet begynte de to å arbeide med en presentasjon. De spurte blant annet miliøterapeutene på skolen om hvilke skjellsord de hørte til daglig. I presentasjonen lister de opp en liten del av alle ordene som nœrmest er gått inn i dagligtalen til elevene.

Det er flere, mange flere. Men vi bestemte oss for å konsentrere oss om ordene homo og gay. For det er jo sykt at de ordene brukes som skjellsord. At ikke dagens ungdom støtter det å være homegirl.

En morgen Sandra kom på skolen, begynte hun å telle. I løpet av en times tid hadde hun hørt ordene homo og gay 86 ganger.

Da sluttet jeg å telle.

Alle vet jo hvordan de vil ha det. Men vi tror det er mange som har det tøft på skolen på grunn av at det er så trang rammer for utseende og hvordan man skal oppføre seg. Vi vill at alle skal våkne om morgenen med en god følelse fordi de skal møte vennene sine og ha det fint. Da må vi ta oss selv i nakken og spørre: Hva kan jeg gjøre for at andre skal føle seg bra og ha lyst til å gå på skolen?

Både Sandra og Pernille skynder seg å tilføye at de selv ikke er feilfrie elever som vil stå der med pekefingeren mot andre.

Vi tar oss i å si noen av ordene selv. Alle trenger bevisstgjøring.

Følg oss på sosiale nettsider

Leave a Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »
error: Content is protected !!
WhatsApp chat
%d bloggere liker dette: